20 Noiembrie 2017Sursa: IPJ GIURGIU

STOP VIOLENȚEI ÎN FAMILIE

STOP VIOLENȚEI ÎN FAMILIE

                                                   

În zilele noastre cuvântul „violenţă” a devenit o banalitate, face parte din vocabularul copilului mic dar și al vârstnicului şi, deseori, violenţa produce traume emoționale cu care oamenii trăiesc toată viața.

Pentru a evita conflictele trebuie să învăţăm atitudinile necesare aprofundării NON-VIOLENŢEI precum: iubirea, mulţumirea, înţelegerea celorlalţi, raţiunea, calmul, iertarea, bunul-simţ, fericirea, credinţa în Dumnezeu, curajul, cultivarea unor relaţii armonioase, umilinţa, veselia şi simţul umorului.

Violența fizică - LOVIREA - o  întâlnim în multe dintre conflictele sociale, ca metodă de rezolvare imediată a unei dispute.

 

          Prevenirea infracțiunilor de violență în familie reprezintă  o prioritate pentru Poliția Română în anul 2017.

          În primele două săptămâni al lunii noiembrie 2017, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, împreună cu polițiștiii Posturilor de Poliție Comunale, au desfășurat activități de prevenire în cadrul ”Campaniei Naţionale de prevenire a violenţei intrafamiliale “Aripi Frânte”  în localitățile Letca Nouă, Izvoarele, Răsuceni, Băneasa, Adunații-Copaceni, Călugăreni.

  

 

 

 

 

Activitățile de prevenire s-au desfășoară pe grupuri țintă, victime ale agresiunilor fizice şi verbale. În cadrul discuțiilor purtate cu cetățenii au fost identificate cauzele violenței intrafamiliale și  sunt prezentate modalităţi de evitare a conflictelor.                                                                                           

          Au fost purtate discuții cu agresorii dar și cu victimele, au fost prezentate cauzele favorizante și metodele de prevenire ale violenței domestice.   

                                                                  

Pliantele distribuite prezintă aspecte definitorii ale violenței domestice, conțin recomandări privind modalitățile de prevenire și autoapărare și indică instituții care vin în sprijinul victimelor violenței domestice.

 

                     

                                                                         

                       RECOMANDĂRI  PENTRU PROTEJAREA VICTIMEI

 

 

                          SUNĂ IMEDIAT LA 112 CÂND EȘTI ÎN PERICOL!

                                               ÎN TIMPUL AGRESIUNII

 

 

•  Când nu poți fugi de acasă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon și sună la poliție! Dacă nu ai telefon, strigă tare ca să te audă vecinii sau deschide geamul și cere ajutor.

• Nu te adăposti în bucătărie! Acolo sunt obiecte cu care agresorul te poate răni.

• Încearcă să–ți protejezi de lovituri părțile sensibile ale corpului-fața și capul.

• Spune-le copiilor să se încuie într-o camera sau să fugă la vecini/rude de încredere.

 

 

 

                                DUPĂ PRODUCEREA AGRESIUNII

 

•  Părăsește domiciliul dacă agresorul este încă acasă sau bănuiești că se întoarce. Așteaptă afară, într-un loc sigur, până ajunge poliția.Dacă nu te poți deplasa, sună la 112.

• În cazul în care ești rănită, mergi urgent la spital. Pot fi leziuni interne care îți pun viața în pericol.

• Nu atinge niciun obiect din casă până la sosirea poliției (astfel se vor păstra toate probele agresiunii).

Galerie foto