10 Iunie 2024Sursa: IPJ GIURGIU

INFORMARE DE PRESĂ

În urma analizei realizate la nivelul județului Giurgiu cu privire la modul de îndeplinire a misiunilor desfășurate în contextul alegerilor europarlamentare și locale, precizăm faptul că atât în timpul orelor de votare, cât și pe parcursul nopții, după închiderea secțiilor de vot, a fost menținut același climat normal de siguranță și legalitate.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au asigurat intervenția operativă la toate sesizările privind nerespectarea legii, acționând cu obiectivitate și profesionalism în fiecare situație, indiferent de persoanele implicate.

În ziua alegerilor au fost sesizate 73 de incidente, contravenții sau posibile infracțiuni legate de procesul electoral. Dintre acestea, 42 nu s-au confirmat, deci aproape 58%, la acest moment, iar 11 sunt în curs de verificare.

Raportat la alegerile europarlamentare și locale anterioare și la aceeași perioadă, numărul de sesizări este în scădere cu 4,2%.

În ceea ce privește frecvența faptelor sesizate, 3,3 % făceau referire la continuarea campaniei electorale, 10,6% la fraudă la vot, 4,5% la fotografierea sau filmarea buletinului de vot.

6,4% dintre sesizări au fost despre posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor, iar 3,7 procente semnalau situații de turism electoral.

2,7% dintre sesizări au fost despre comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de vot, iar 4,8% dintre semnalări se refereau la persoane care au sfătuit alegătorii, la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.

7,6% dintre sesizări semnalau prezența în cabina de vot și a altei persoane, în afara celei care votează, iar 56,4% de sesizări au privit alte tipuri de fapte.

La nivelul județului, s-au întocmit dosare penale pentru cercetarea a 7 posibile infracțiuni.

De asemenea, au fost aplicate 13 amenzi, în valoare de 26.800 de lei și 35 de avertismente.

În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic în ziua votului, au fost verificate peste 500 de persoane cu aproximativ 278 de vehicule, fiind aplicate 18 sancțiuni contravenționale și constatate două infracțiuni.

Peste 1.200 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați sâmbătă și duminică pentru a asigura climatul de ordine publică și protecția secțiilor de vot, transportul materialelor electorale și a dosarelor cu rezultatele votării, precum și pentru a verifica sesizările cu privire la comiterea unor fapte ilegale.

O parte dintre angajații Ministerului Afacerilor Interne sunt încă angrenați în misiuni care privesc asigurarea condițiilor de securitate pentru transportul și predarea, de către președinții birourilor electorale, a dosarelor cu rezultatele votării, a buletinelor de vot și a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale județene.

Datorită bunei organizări și a mobilizării exemplare, structurile Ministerului Afacerilor Interne și-au îndeplinit obiectivul principal de a asigura desfășurarea acestor alegeri în condiții de siguranță pentru ca cetățenii să-și poată exercita liber dreptul constituțional la vot.

Totodată, mulțumim jurnaliștilor care au relatat cu obiectivitate modul în care angajații MAI și-au făcut datoria în perioada electorală și în ziua alegerilor.