09 Iunie 2024Sursa: IPJ GIURGIU

Informare de presă nr.3

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.

În județul Giurgiu au fost semnalate 47 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 34 nu s-au confirmat, iar cinci sunt în curs de verificare.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege, atunci când a fost cazul.

Au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale: 8 amenzi în cuantum de 18.200 de lei și 24 de avertismente.

Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru trei posibile infracțiuni: falsificarea documentelor și a evidențelor electorale în localitatea Malu Spart, tentativă de fraudă la vot în localitatea Bucșani și coruperea alegătorilor în localitatea Vedea.

Exemple:

1. Polițiștii secției nr. 1 Poliție Rurală Călugăreni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în secția de votare nr. 209 din localitatea Singureni, s-ar fi întâlnit două grupuri adverse de susținători și votanți, între aceștia având loc un schimb de injurii.

Forțele de ordine publică prezente, respectiv polițiști și jandarmi, au intervenit pentru aplanarea stării conflictuale.

Un bărbat, reprezentant al unei instituții publice din comuna Singureni, a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 1400 de lei, conform prevederilor legii 115/2015, pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei.

De asemenea, alți doi bărbați au fost sancționați contravențional cu avertisment pentru nerespectarea prevederilor legii 61/1991.

2. Polițiștii Secției nr. 6 Poliție Rurală Mihăilești au fost sesizați de către reprezentanții secției de votare nr. 95 din localitatea Neajlov, județul Giurgiu cu privire la faptul că ar fi dispărut o ștampilă de vot.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

3. Un bărbat a depus o petiție la postul de poliție Singureni prin care a relatat faptul că reprezentantul unei instituții publice ar fi adresat injurii în secția de votare, din localitatea Singureni.  

În urma cercetărilor efectuate, a reieșit faptul că aspectele sesizate se confirmă, polițiștii aplicând o sancțiune contravențională (avertisment) pentru nerespectarea prevederilor legii 61/1991.

Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!

CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN GIURGIU